Zonnepanelen

Het begon half juli 2012 met een reclame in de bus. Die maakte duidelijk dat op 1 september het aantal groenestroomcertificaten opnieuw daalt. Ik liep er al langer over na te denken om een PV-installatie op ons dak te leggen, en als we de investering ooit zouden doen, dan was het het moment. Om nog te kunnen genieten van het oude regime moest de installatie besteld en betaald zijn vòòr 1 september, er was dus haast bij.

Eerst gingen we voor een installatie die onze noden dekt, maar wat rekenen leerde ons dat de opbrengst van GSC na tien jaar de investering zo goed als helemaal terugbetaalt. 3.000 Wp of 8.000 Wp maakt niet uit, na tien jaar is het terugbetaald. Ondertussen is de stroom zelf gratis. Dus besloten we om het onderste uit de kan te halen en 8.840 Wp te installeren. De overtollige elektriciteit gingen we wel opstoken, letterlijk. Mijn eerste idee was een warmteweerstand te gebruiken die het retourwater van de CV-installatie voorverwarmt. Een simpel principe, maar het risico was groot dat het aangevoerde water heter zou zijn dan de vertrektemperatuur. Daardoor zou de ketel in foutmodus gaan. En, als het temperatuurverschil tussen aanvoer en vertrek te klein wordt daalt het rendement. We hebben dat idee dan maar laten varen.

Uiteindelijk hebben we geopteerd de overtollige stroom te verbruiken met gewone elektrische vuurtjes in de garage en de inkom. Met een spreadsheet houden we bij hoeveel we nog elektrisch mogen stoken zodat we de overtollige elektriciteit tegen de meteropname in augustus net hebben opgebruikt. Hetgeen we niet verbruiken zijn we kwijt, want Electrabel betaalt niet voor stroomproductie.

Waar we niet aan hebben gedacht is dat 8.840 Watt veel meer is dan onze oude teller aan kon. Oeps! Er moest dus een nieuwe teller geplaatst worden, maar onze elektrische installatie was niet conform. Gelukkig is de elektricien op het idee gekomen om een voorlopige aansluiting aan te vragen, na de plaatsing van de teller hebben we dan nog 5 jaar tijd de rest van de installatie in orde te brengen. De elektricien aan het werk gezet om de voorbereidingen te treffen voor de plaatsing van de nieuwe teller en de aanvraag voor de teller bij de energieleverancier laten doen. Het enige dat mij te doen stond om de voorlopige installatie gekeurd te krijgen was de aarding verbeteren en een equipontentiaalleiding leggen in de badkamer. Op 8 oktober werd de nieuwe teller geïnstalleerd.

Een paar extra piketten voor de aarding...
DSC_0895

Het leek me logisch de omvormers op de zolder te plaatsen, maar de elektricien merkte op dat het daar in de zomer te warm zou worden. De kelder zou beter zijn. Oei, de kelder is helemaal niet in orde! Het leek me geen goed idee de omvormers daar al te hangen en nadien nog serieuze werkzaamheden te moeten uitvoeren. Cementeren van muren is niet direct het properste werkje, niet zo gezond voor die omvormers. Dus, de planning helemaal ondersteboven en in allerijl aan de kelder begonnen. Hoe die werken verliepen is beschreven in een ander blogitem. Nu kon de installateur van de PV-installatie verwittigd worden dat de elektriciteitsinstallatie klaar is. Ze konden er dus aan beginnen. Op 15 en 16 november hebben ze de rails gelegd, de omvormers geplaatst en de elektriciteitsleidingen voorzien. Het was nog niet helemaal klaar, ze zouden later terugkomen om het af te werken.

De omvormers in de kelder...
12-11-17 15-16-34 DSC_1206

De rails op het dak…
12-11-16 12-35-21 DSC_1174

Die kelder was niet het enige probleem. Waar moest die nieuwe teller komen? Die moet tussen 100 en 120 cm boven de vloer op het gelijkvloers hangen, en dat was met de huidige positie van de oude zekeringkast niet mogelijk. De oude kast heb ik dus moeten verplaatsen. Ik realiseerde me toen ook dat in die oude kast geen plaats was om de zekeringen voor de PV-installatie toe te voegen. ’k Heb dan maar besloten de oude kast opnieuw te verplaatsen zodat er plaats vrij kwam om nieuwe zekeringkasten te installeren terwijl het huis nog van elektriciteit kon voorzien worden met de oude kast. Als de nieuwe kasten bedraad waren en voorzien van de nodige zekeringen was het nog een kwestie van de leidingen van de oude kast te verplaatsen naar de nieuwe en de oude kast weg te nemen.

Oude en nieuwe zekeringkasten…
12-12-05 13-08-17 DSC_1335A

Op 29 november is de installateur weer langs gekomen om de rest van de elektriciteit van de PV-installatie af te werken. Pff, we waren al 29 november en nog geen panelen op het dak. Ik werd wat ongerust, want de installatie was reeds volledig betaald, de duurste onderdelen moesten nog geleverd worden en er waren geruchten dat de installateur financiële moeilijkheden heeft (reeds veel mensen ontslaan). Ik hoopte de panelen nog te ontvangen vooraleer het bedrijf failliet ging! Het wachten was lang.

Ze zouden begin december komen, maar toen was het veel te koud. Het werd dus uitgesteld. Shit! Half december was het beter weer, ze zijn gekomen, maar hadden onvoldoende zonnepanelen op voorraad. Daarenboven lagen de rails niet correct. Er waren 2 versies van de montageplannen en ze hadden het verkeerde plan gebruikt. Weer geen panelen!!! Nieuwe afspraak begin januari, maar ze konden niet komen wegens teveel sneeuw. Verdorie toch. Op 28 januari zijn ze opnieuw gekomen, ze hebben de rails aangepast en een paar panelen gelegd, maar moesten de werken staken wegens teveel wind. Miljaar! Gelukkig hadden ze alle panelen bij en die heb ik laten afladen en in de garage laten stockeren. Zo had ik de panelen alvast.

Slechte omstandigheden...
13-01-29 13-17-23 DSC_1598

Op 5 februari is het dan eindelijk gelukt. De dag ervoor lag er nog sneeuw, maar door de hevige regen tijdens de nacht was die verdwenen tegen de ochtend. En net als het laatste paneel geplaatst was is het weer hevig beginnen sneeuwen. Nu toch effekens geluk gehad dus.

De volgende dag lag er alweer sneeuw op het dak...
13-02-07 14-43-57 DSC_1620


Woensdag 13 februari wordt de installatie gekeurd, als alles goed is produceren we dan groene stroom. Geen dag te vroeg, want om van het oude regime voor GSC te kunnen genieten moest de installatie betaald zijn voor eind augustus 2012 en gekeurd binnen de 6 maand die erop volgen. Ik heb de installatie betaald op 22 augustus, 6 maanden later is dus 22 februari. Oef net op tijd!

blog comments powered by Disqus